Vinařství NAVAJN

Zabýváme se propojením cestovního ruchu, historie a výroby vína. Město Znojmo a jeho okolí se pyšní nespočtem unikátních historických i kulturních památek. Historie je v tomto úrodném kraji už od počátku velmi úzce spjata s výrobou vína. Na nejstarší vinařskou historii navazuje přístupem k výrobě vín i naše firma. Vliv moderních technologií na výrobu je minimální, nebo vůbec žádný. Ve vinařství vyrábíme tradičními postupy malé šarže s důrazem na co nejvyšší kvalitu a maximální vliv terroir Znojemské vinařské podoblasti. Naše vína jsou vyráběna s minimálním vlivem lidského faktoru, příroda sama určuje, jak budou ve výsledku chutnat.

  • Hrozny jsou ručně sklízeny s důrazem na perfektní zdravotní stav
  • K pomletým hroznům ani k moštu nepřidáváme žádnou chemii
  • Kvašení probíhá samovolně bez přidaných kvasinek
  • V průběhu kvašení, macerace na slupkách, i zrání vína na kvasničních kalech, není přidávána žádná síra ani jiná chemie
  • Odbourávání kyseliny jablečné probíhá samovolně
  • Těsně před lahvováním jsou vína buď mírně přisířena, nebo lahvována zcela bez konzervantů
  • Vína před lahvováním projdou hrubou filtrací, nebo je nefiltrujeme vůbec
Z vinic, kde lišky dávají dobrou noc – základní řada vín z vinic v okolí Národního parku Podyjí

Hrozny pochází z vinic, které jsou obklopeny Národním parkem Podyjí. Nejen v okolí těchto vinic, ale v celém Národním parku Podyjí, je liška nejběžnější psovitá šelma. Se západem slunce jsou lišky nejvíce aktivní a hlídají vinohrady před zajíci a srnkami, kteří si rádi pochutnávají na sladkých bobulkách. Vliv specifického podloží a terroir v okolí Národního parku Podyjí je velmi silný. Vína této základní řady jsou vyráběna s důrazem na maximální projev terroir této apelace. Zrají několik měsíců spolu s částí bobulek a třapin na jemných i hrubých kvasnicích ve skleněných nádobách. Díky tomu mohou mít lehce ryšavý až oranžový barevný nádech. V průběhu samovolného kvašení a zrání vína není přidávána žádná síra ani jiná chemie. Těsně před lahvováním jsou vína buď mírně přisířena, nebo lahvována zcela bez konzervantů. Vína před lahvováním projdou hrubou filtrací, nebo je nefiltrujeme vůbec.

Liška ryšavá – oranžová vína zrající v dubových nebo akátových sudech

Vína v této řadě jsou věnována významné historické osobnosti, která je spojována s historií Znojma - Zikmundu Lucemburskému, synu Karla IV. Nepřehlédnutelný ryšavý vzhled krále a císaře Zikmunda můžete najít i ve vínech této řady. Specifická barva vína je dána použitou technologií výroby. Pomleté hrozny jsou v průběhu kvašení macerovány spolu s třapinami 1-3 týdny. Víno dále zraje na jemných I hrubých kvasnicích v moravských sudech (původ dřeva CHKO Bílé Karpaty). Tímto se vytváří originální oranžový až ryšavý nádech barvy vína. V případě macerace modrých hroznů je barva rubínová až hnědá. V průběhu samovolného kvašení a zrání vína na jemných I hrubých kvasničních kalech není přidávána žádná síra ani jiná chemie. Těsně před lahvováním jsou vína buď mírně přisířena, nebo lahvována zcela bez konzervantů. Vína před lahvováním projdou hrubou filtrací, nebo je nefiltrujeme vůbec.

Pétillant naturel (pet-nat, přírodně šumivé), vína dokvášená v sektových láhvích

Speciální kolekce vín, které jsou dokvášeny pod korunkovým uzávěrem v sektové láhvi. Vína této řady jsou charakterem každý rok jiná a velmi svobodná. Vzhled etiket a jejich téma vzniká spontánně až při jejich ochutnávání. Očekávejte vína hravá, romantická, aristokratická, ale i dekadentní, punková, nebo živelná. Samovolné kvašení, pomleté hrozny jsou spolu s třapinami macerovány 5-10 dnů. Vína dále dokvášejí a zrají několik měsíců na jemných kalech v láhvi, ve vínu je typické perlení. Velmi zajímavý chuťový vjem připomínající smetanové tóny a chlebovou kůrku dodávají jemné kvasnice v každé láhvi. Vzhledem k technologii výroby je každý kus unikát, protože v každé láhvi vznikne díky oddělenému kvašení rozdílné množství alkoholu, zbytkového cukru a jemných kalů. Každá láhev je unikátní také v tom, že má rozdílnou sílu perlení. Nulové množství přidané síry, kvasinek a jiné chemie je samozřejmostí. V této řadě můžete najít také naše mladá vína v jejich přirozené a neovlivněné podobě.

Kvevri collection – vína vyrobená Kachetinskou metodou z moravských kvevri

Díky historickým nálezům je jako kolébka výroby prvních vín označována Gruzie. Tradice výroby vína pomocí kvašení a ležení pomletých bílých i modrých hroznů ve velkých hliněných nádobách kvevri (tvar velké amfory) se tam udržela doteď. V roce 2013 byla dokonce tato metoda výroby zařazena mezi nehmotné památky UNESCO. Výrobu těchto vín jsme mírně přizpůsobili podmínkám Znojemské vinařské podoblasti s důrazem na vyniknutí znojemského specifického terroir a našich místních odrůd. Jsme první firma v České republice, která vyrábí kvevri vína z hliněných nádob vyrobených z moravské zeminy. Na výrobu nádob byla vybrána vhodná zemina z okolí Šatova, neupravená podzemní voda ze Šatova a na vypalování dubové a akátové dřevo taktéž pocházející z naší Znojemské vinařské podoblasti. Kvašení a ležení probíhá 4-8 měsíců v kvevri nádobách o objemu cca 250l zakopaných v pískovcovém sklepě. K hroznům, k moštu, ani k výslednému vínu nepřidáváme žádnou chemii. Kvašení probíhá samovolně bez přidaných kvasinek. Vína jsou lahvována zcela bez konzervantů, před lahvováním projdou hrubou filtrací, nebo je nefiltrujeme vůbec.

X