Sortiment

Firma se v oboru vinařské turistiky zabývá spojením vína a historie, a proto navazujeme na nejstarší vinařskou historii i ve výrobě vína. Ve vinařství vyrábíme pouze malé šarže vín s důrazem na co nejvyšší kvalitu a 100% vliv terroir Znojemské vinařské podoblasti.

Liška ryšavá – oranžová vína zrající v dubových nebo akátových sudech

Vína v této řadě jsou věnována významné historické osobnosti, která je spojována s historií Znojma - Zikmundu Lucemburskému, synu Karla IV. Nepřehlédnutelný ryšavý vzhled krále a císaře Zikmunda můžete najít i ve vínech této řady. Specifická barva vína je dána použitou technologií výroby. Bobulky hroznů bílých odrůd jsou macerovány v moravských sudech (původ dřeva CHKO Bílé Karpaty) společně s vínem, čímž se vytváří originální oranžový až ryšavý nádech barvy vína. V případě macerace modrých hroznů je barva rubínová až hnědá. V průběhu samovolného kvašení a zrání vína na jemných kvasničních kalech není přidávána žádná síra ani jiná chemie. Těsně před lahvováním jsou vína buď mírně přisířena, nebo lahvována zcela bez konzervantů a bez filtrace.

Hipsters collection – technologie pét-nat (pétillant naturel), vína dokvášená v sektových láhvích

Speciální kolekce vín, které jsou dokvášeny pod korunkovým uzávěrem v sektové láhvi. V hudebním nářečí by se dalo říci pravý rock and roll v láhvi. Vína zrají několik měsíců na jemných kalech v láhvi, ve vínu je typické perlení. Velmi zajímavý chuťový vjem připomínající smetanové tóny a chlebovou kůrku dodávají jemné kvasnice v každé láhvi. Vzhledem k technologii výroby je každý kus unikát, protože v každé láhvi vznikne díky oddělenému kvašení rozdílné množství alkoholu, zbytkového cukru a jemných kalů. Každá láhev je unikátní také v tom, že má rozdílnou sílu perlení. Nulové množství přidané síry, kvasinek a jiné chemie je samozřejmostí.

Kvevri collection – vína vyrobená Kachetinskou metodou z moravských kvevri

Díky historickým nálezům je jako kolébka výroby prvních vín označována Gruzie. Tradice výroby vína pomocí kvašení a ležení pomletých bílých i modrých hroznů ve velkých hliněných nádobách kvevri (tvar velké amfory) se tam udržela doteď. V roce 2013 byla dokonce tato metoda výroby zařazena mezi nehmotné památky UNESCO. Výrobu těchto vín jsme mírně přizpůsobili podmínkám Znojemské vinařské podoblasti s důrazem na vyniknutí znojemského specifického terroir a našich místních odrůd.
Jsme první firma v České republice, která vyrábí kvevri vína z hliněných nádob vyrobených z moravské zeminy. Na výrobu nádob byla vybrána vhodná zemina z okolí Šatova, neupravená podzemní voda ze Šatova a na vypalování dubové a akátové dřevo taktéž pocházející z naší Znojemské vinařské podoblasti. Kvašení a ležení probíhá 4-8 měsíců v kvevri nádobách o objemu cca 200l zakopaných v pískovcovém sklepě. K hroznům, k moštu, ani k výslednému vínu nepřidáváme žádnou chemii. Kvašení probíhá samovolně bez přidaných kvasinek. Vína jsou lahvována zcela bez konzervantů a nefiltrovaná.

Kvevri Barbora 2016

Tramín červený

Moravské zemské víno
Suché
Oranžové nefiltrované víno
Podoblast Znojemská
Vinařská obec – Miroslav
Viniční trať – Weinperky
Číslo šarže 5/16
Alk. 13,5 %
0,75 l l

Víno kvasilo a zrálo 5 měsíců společně se slupkami a třapinami v hliněné nádobě kvevri zakopané pod zemí v pískovcovém sklepě. Pro maximální projev terroir Znojemské vinařské podoblasti byla kvevri nádoba vyrobena pouze z místních surovin (šatovská zemina, podzemní voda, akátové a dubové dřevo na výpal). Bez přídavku síry, samovolné kvašení, samovolné odbourání kyseliny jablečné. Lahvováno se zbytkem kvasnic.

Výrazná oranžová barva, která je poměrně čistá na to že se jedná o nefiltrované víno. Chuť plně koresponduje s vůní - mohutné tóny rozkvetlých růží, pomerančů, jasmínu, s medovým závěrem. Celkově je charakter vína podpořen velmi příjemnou kořenitostí. Víno je velmi extraktivní s příjemnou tříslovinkou na konci. Zemité tóny díky zrání v moravské kvevri nádobě předurčují víno ke snoubení do nejvyšší gastronomie.

Kvevri Marie 2016

Pinot noir

Moravské zemské víno
Suché
Červené nefiltrované víno
Podoblast Znojemská
Vinařská obec – Strachotice
Viniční trať – Dívčí vrch
Číslo šarže 4/16
Alk. 13,5 %
0,75 l

Víno kvasilo a zrálo 5 měsíců společně se slupkami a třapinami v hliněné nádobě kvevri zakopané pod zemí v pískovcovém sklepě. Pro maximální projev terroir Znojemské vinařské podoblasti byla kvevri nádoba vyrobena pouze z místních surovin (šatovská zemina, podzemní voda, akátové a dubové dřevo na výpal). Bez přídavku síry, samovolné kvašení, samovolné odbourání kyseliny jablečné. Lahvováno se zbytkem kvasnic.

Neprůhledné nefiltrované víno s hnědočervenými odstíny. Chuť i vůně dává znát, že se jedná o vyzrálé hrozny pinotu noir se vším co by měl v rámci Znojemské vinařské podoblasti mít - sušené švestky, povidla, silná kořenitost, s příjemným harmonickým závěrem daným vyšší tříslovinou a na druhou stranu zakulaceným až smetanovým závěrem. Víno znovu velmi extraktivní a plné, zemité tóny díky moravské kvevri nádobě dávají víno velmi originální charakter.
X